Aminokisline so nujne za zdravo rast in sanacijo tkiv

Aminokisline so v prehrani nujne za zdravo rast z njimi je zagotovljena sanacija tkiv. V dnevni prehrani morajo po priporočilu strokovnjakov aminokisline obsegati desetino do petnajst odstotkov vnosa. Dnevna prehrana je od primera do primera različna, saj imamo ljudje različne prehranske potrebe in prehranjevalne navade, posebej se razlikuje prehrana športnika, ki vsebuje višji vnos beljakovin za obnovo in rast mišic.
Preverite ponudbo aminokislin v spletni trgovini Flexshop.

Zima ne sme biti ovira za uživanje sadja in zelenjave

Vegetarijanska prehrana aminokisline zagotavlja na različne načine. Med vegetarijanci obstajajo razlike, saj nekateri prisegajo na zgolj mlečne izdelke, drugi mlečne izdelke in jajce, vegani se izogibajo beljakovin živalskega izvora. Vsak človek si izbere hrano po lastnem okusu in prepričanju, vendar se mora zavedati tudi vseh dobrih in slabih lastnosti izbire. Veganska prehrana mora, tako kot vse druge vrste prehrane, zagotovitvi esencialne aminokisline na ustrezni ravni. Za ve gansko prehrano je značilno, da odklanja beljakovine z visoko biološko vrednostjo.
Te se nahajajo v beljakovinah živalskega izvora. Posebno previdnost priporočajo pri otrocih in nosečnicah. Za vegetarijance, posebno pa vegane je pomembna ustrezna kombinacija beljakovin iz različnih rastlinskih virov ter uravnotežena izbira živil. Kombinacija različnih vrst rastlinskih virov beljakovin v istem obroku omogoča doseganje višje biološke vrednosti. Primer kombinacije različnih vrst rastlinskih virov beljakovin sta krompir in fižol. Nosečnice, doječe matere, dojenčki in otroci niso edine skupine, pri katerih je potrebno biti pozoren na aminokisline. Na splošno je priporočljivo uživati sadje in zelenjavo, najboljšo izbiro nudijo lokalno pridelani in sveži sadje in zelenjava. V zimskem času se uživanje zelenjave in sadja pogosto zanemarja iz preprostega razloga. Sadje in zelenjavo v ostalih letnih časih vidimo, neprestano sadje in zelenjavo pred očmi. Pozimi se je potrebno zanesti predvsem na ozimnico, ter si z njo ali na druge načine zagotoviti aminokisline v optimalnih količinah. Energijske potrebe so od primera do primera različne, odrasla oseba si na splošno aminokisline zagotovi v optimalnih količinah z do štiristo gramov zelenjave in do četrt kilograma sadja.