Dekorativne blazine in odeje

Vsak kos stanovanjske opreme in pohištva ima svojo funkcionalno nalogo, večinoma pa nudijo tudi edinstven estetski učinek, ki ga ne gre zanemariti. Prav vizualni izgled je pri nekaterih kosih še bolj izrazit, nenazadnje so na voljo tudi razni dekorativni izdelki in celo dekorativne različice funkcionalnih kosov opreme. V stanovanjskih prostorih verjetno lahko najdemo dekorativne odeje, še bolj pogost element pa je dekorativna blazina.

So takšni dekorativni izdelki smiselna izbira? Seveda, če jih uporabljamo za pravi namen. Dekorativna blazina je lahko zelo posrečena in odlično opravlja svojo nalogo – zagotavlja vizualno popestritev prostora, je zanimiva in privlačna na pogled, poleg tega pa lahko ponuja tudi nekaj udobja pri uporabi v prostem času. Ne smemo pa z dekorativnim izdelkom zamenjati vzglavnika za spanje. V tej vlogi dekorativni izdelki nikakor ne bodo zadovoljili uporabnikov, saj tudi niso namenjeni tej funkciji. Njihova prioriteta je estetska, zato jih lahko uporabljamo le za dekoracijo. Takšna blazina naj torej polepša prostor in ostane na kavču ali kje drugje, ne pa v postelji, ki mora biti prilagojena kakovostnemu spancu.

Tudi dekorativna odeja zahteva podoben premislek, a dopušča nekaj več svobode. Lahko jo uporabimo na postelji, saj ponuja nekaj dodatne topline, poleg tega pa je treba priznati, da se pod težko in debelo odejo še posebej dobro počutimo. Nekaj tega lahko doda tudi dekorativna odeja. Seveda pa to spet ni nadomestek za kakovostno prešito odejo, katere glavna funkcija je ta, da zagotavlja toplino pri spanju.

Alternative dekorativnim izdelkom

Če posteljnina ne ponuja dovolj atraktivnega izgleda, lahko to rešimo na druge načine, ne z uporabo izključno dekorativnih izdelkov. Idealne so za to nalogo prevleke za vzglavnik ali odejo, saj te običajno ponujajo čudovit izgled, hkrati pa tudi uporabne funkcionalnosti, ki izboljšajo kakovost spanja in izkušnjo v postelji. Posebna dodatna dekoracija tako ne bo potrebna.