Kako pridobiti izpit za motor?

Vožnja z motorjem ponuja prav posebno izkušnjo, je v veliko zabavo, hkrati pa lahko na ta način v stilu dosežemo destinacije, ki jih želimo obiskati. Bomo pa morali najprej pridobiti ustrezno dovoljenje za vožnjo motorja. Opraviti bo treba usposabljanje, ki je podobno kot za voznike osebnih avtomobilov, a izpit za motor ima tudi nekatere posebnosti, ki jih moramo upoštevati. Ni nujno, da bo celoten postopek pretirano zahteven, če se ga lotimo resno.

Prvi korak je ta, da poiščemo šolo vožnje, ki opravlja usposabljanja za vožnjo motorja. Že tu lahko naletimo na oviro, saj izpit za motor ponuja manj avtošol kot izpit za avto. Vseeno pa je kategorija A dovolj priljubljena, da hitro najdemo dobre šole s to ponudbo. Nadalje moramo biti pozorni na razčlenitev kategorije, ki določa različne vrste vozil, ki jih lahko vozimo z dovoljenjem.

Kategorije za izpit za motor

Kategorija A pokriva motorje, ki se nadalje ločijo na več različnih kategorij. Če izberemo preprosto kategorijo A, dobimo dovoljenje za vožnjo vseh motornih koles in trikoles brez posebnih omejitev. Lahko pa se odločimo za kategorijo A2, ki omeji dovoljenje na uporabo motornih koles z zmogljivostjo do 35 kW oziroma 0,2 kW/kg. Kategorija A1 vključuje le motorna kolesa s prostornino motorja pod 125 ccm in zmogljivostjo pod 11 kW oziroma 0,1 kW/kg. Naposled pa imamo na voljo še izpit za motor kategorije AM, ki pokriva mopede in lahka štirikolesa.

Obveznosti za izpit za motor

Različne kategorije imajo nekoliko različne postopke, a v vsakem primeru moramo opraviti celovito usposabljanje. To je podobno kot pri izpitu za avto, tudi izpit za motor najprej zahteva pridobitev zdravniškega spričevala in usposabljanje za prvo pomoč, nato šolanje in izpit CPP, naposled pa še praktično usposabljanje, ki vodi do izpitne vožnje in prejema vozniškega dovoljenja. Zadnja obveznost je tečaj varne vožnje za kategoriji A in A2.