Kdaj nam pride prav baterijski vrtalnik?

Baterijski vrtalnik je eno tistih orodij, ki pride vedno prav, zato je primerno, da ga ima v svoji delavnici vsak, ki se ima za spretnega mojstra. Je odlična nadgradnja klasične tako imenovane bor mašine, katere glavna ovira je, da je vezana na dolžino električnega kabla. Načeloma to sicer ni težava, vendar pa lahko predstavlja oviro, če je treba dela opravljati nekje, ker ni električnih priključkov oziroma smo od njih oddaljeni preveč, da bi lahko napeljali podaljške. Takrat nam torej baterijski vrtalnik še kako prav pride.

Katere prednosti še ima baterijski vrtalnik?

Poleg tega, da nismo vezani na bližino električnega priključka, ima baterijski vrtalnik še nekatere druge prednosti. Mojstri bodo predvsem izpostavili enostavno upravljanje z njim. Ker baterijski vrtalnik nima kablov, ga je mogoče uporabljati tudi na manj dostopnih mestih. Recimo pri vrtanju v tramove ali na krajih, kjer zaradi ozkih prehodov z orodjem ne moremo priti tako zelo blizu površine.

Slabosti tovrstnih avtonomnih orodij

Seveda ima baterijski vrtalnik tudi svoje pomanjkljivosti. Ena izmed njih je kakopak dejstvo, da je njegovo delovanje vezano na življenjsko dobo baterije. V kolikor opravljamo dolgotrajna dela, je povsem mogoče, da bomo akumulator izpraznili preden bo to končano. Po drugi strani pa ob nakupu skoraj vedno – vsaj pri nekoliko dražjih izdelkih – dobimo še vsaj eno nadomestno baterijo.

Druga slabost tovrstnih avtonomnih orodij je njihova manjša moč v primerjavi s tistimi, ki so stalno vezani na električni tok. A tehnologija tudi tukaj izjemno hitro napreduje in predvsem izdelki višjega cenovnega ranga sploh ne zaostajajo več. Predvsem je pomembno, da pred nakupom veste, zakaj boste baterijski vrtalnik potrebovali. Če je to zgolj za pritrjevanje slik na steno ali manjša dela, kot je sestavljanje pohištva, potem se vam nakup definitivno splača. Če pa nameravate izvajati težja in predvsem zelo dolgotrajna dela, potem pa boste morali v orodje vložiti več denarja, če boste želeli enako kvaliteto, kot jo imajo podobne naprave s kablom.