Legalnost Bitcoina na slovenskem trgu?

Kripto valute so po svetu še vedno pogosta tarča špekulacij. Splošna javnost pa večinoma ne razume, kaj točno sploh so kripto valute, zato si  mnenje ustvarja s pomočjo pol-informacij, katere širijo različni mediji v iskanju šokantnih naslovov. Tako tudi ni čudno, da tako pogosto zasledimo zgodbe, ki povezujejo Bitcoin s pranjem denarja, podzemljem in drugimi nezakonitim dejavnostmi. In prav tukaj se bomo vprašali: “Kako je z legalnostjo pri nas?”


Ali je Bitcoin v sloveniji prepovedan oziroma nelegalen? – Ne, Bitcoin ni prepovedan.

Torej, Bitcoine in vse druge kripto valute lahko brez skrbi lastite, jih kupujete in posredujete, zaradi tega ne boste imeli težav z oblastmi. Pred potencialnimi težavami (v smislu prevar ali drugih finančnih izgub) se lahko oziroma se morate obvarovati sami. Najboljši način za obvarovanje je, da ste pozorni pri trgovanju, spremljate novosti na trgu in seveda to, da se o področju pred nakupom podučite. Ko veste, v kaj se spuščate in kakšno je stanje, boste tudi sprejeli boljše odločitve. Že to, da berete ta članek, je dober korak v pravo smer.

Kako pa je z davki in zakonodajo?

Naša država – kot večina drugih držav, trenutno še nima jasnih regulatornih in zakonskih okvirjev, ki bi bili specifični za kripto valute. So pa seveda na tem področju zelo aktivni ter iščejo različne načine, s katerimi lahko kripto valute umestijo v obstoječe okvirje zakonodaje. Ker je področje kripto valut v nenehnem razvoju, je tudi razumljivo pričakovati še veliko napredka in drugih novosti.

V prvi fazi moramo razumeti, da je Bitcoin tehnologija, ki deluje kot plačilno sredstvo, kjer za vse uporabnike veljajo enaka pravila. Ni pomembno, iz kod so uporabniki, saj ta tehnologija temelji prav na vseh uporabnikih, ki so v omrežju te kripto valute. Torej, te tehnologije ni mogoče spreminjati in se tako tudi ne bo spreminjala oziroma prilagajala lokalni zakonodaji, prej se bo zgodilo ravno obratno.

Lahko rečemo, da Slovenija ponuja kripto valutam prijazno okolje, saj je vlada republike Slovenije javno podprla tehnologijo podatkovnih blokov (oziroma Blockchain), na kateri temelji Bitcoin. Junija 2017 smo prav tako organizirali srečanje Blockchain Slovenija, v sodelovanju s določenimi partnerji. Tako lahko tudi pričakujemo, da bodo oblasti v določeni fazi začele izdajati pravila in prilagojeno zakonodajo ter smernice za podjetja in posameznike, kako točno lahko integrirajo ta nova plačilna sredstva in novo tehnologijo v že obstoječi finančni sistem.

FURS je že aktiven na področju davkov in dohodnine, kjer je tudi že zavzel javno stališče. V kolikor vas zanima davčni vidik trgovanja s kripto valutami, si lahko preberete članek o Bitcoinu in davkih.

 

Uporaba kripto valut za nezakonite dejavnosti?

Veliko je novic, ki govorijo o nelegalnih aktivnosith, financiranju kriminala in pranju denarja. Je pa eden izmed namenov Bitcoina ravno preprečitev takšnih dejanj in v podporo temu govori tudi poročilo Evropske Komisije. Raziskovalci navajajo, da je uporaba Bitcoina v organiziranem kriminalu zelo nizka oziroma redka. Velika večina kaznivih dejanj še vedno poteka s kreditnimi karticami, v gotovini in seveda v okvirjih trenutnega bančnega sistema.

Kako lahko hitro, varno in enostavno kupite kripto valute v slovenskem jeziku? Obiščite Kriptomat.ioin vse informacije boste imeli na dosegu rok!