Materiali, pripravljeni na hude izzive

V gospodarstvu in industriji, naposled pa tudi v vsakdanjem življenju, nas obdajajo najrazličnejši naravni in umetni materiali, ki opravljajo vsak svojo funkcijo. Tisti, ki so izpostavljeni zahtevnejšim izzivom, morajo biti seveda posebej zanesljivi in pripravljeni na takšne naloge. Med tehničnimi plastikami lahko izpostavimo poliarileterketon oziroma PEEK, zelo vsestranski material za različne izzive pa je tudi poliuretan, ki se množično uporablja v vseh mogočih vrstah aplikacije.


Poliuretan je na voljo v različnih oblikah, prodaja se na primer v obliki palic in plošč, ki omogočajo enostavno nadaljnjo uporabo in predelavo v končne izdelke. Gre za elastičen material, ki je zelo odporen na določene kemične vplive – na primer na bencin, mineralna olja in masti. Poleg tega je abrazijsko odporen, z vsemi temi prednostmi pa vsestransko uporaben v različnih industrijskih panogah. Posebno vrsto poliuretana pa predstavlja poliuretanska pena, ki še razširi spekter uporabnosti tega materiala – uporablja se predvsem v gradbeništvu, pa tudi v avtomobilski industriji in na mnogih drugih področjih.

PEEK je predstavnik plastičnih mas, med katerimi bi težko našli bolj odporen material. Gre namreč za visokotemperaturno tehnično plastiko, ki je izredno dobro odporna na toploto. Za druge vrste plastike to ne velja, medtem ko lahko PEEK brez težav vzdrži temperature do 260 stopinj Celzija tudi pri dolgotrajni izpostavitvi takšnim pogojem. Poleg tega ima dobre mehanske in kemične lastnosti in druge prednosti, ki naredijo ta material nadvse uporaben. Najdemo ga tam, kjer se druga plastika preprosto ne bi obnesla, med drugim tudi v letalski industriji, kjer se seveda uporabljajo le najbolj zanesljivi materiali.