Nakup poceni gum

Pogosto se soočimo z izbiro najboljših pnevmatik za svojega jeklenega konjička. Večinoma nas v to prisilijo dejavniki, na katere nimamo vpliva – 15. novembra začne na primer veljati zimski režim, ki zahteva prilagojene pnevmatike, nato je pametno ob izteku obdobja 15. marca spet presedlati na letne gume. Ali pa se zgodi, da se pnevmatike tako obrabijo, da nimamo druge izbire, kot da kupimo nove. A včasih se izbiri pnevmatik posvetimo tudi iz drugih razlogov – morda po naključju najdemo poceni pnevmatike z dobrimi lastnostmi, ali pa bi radi do potankosti optimizirali vozne lastnosti in ekonomičnost vozila.


Pogosto je pri menjavi gum v ospredju vprašanje cene. Logično je torej, da se bomo vprašali predvsem po primerjavi med cenovno ugodnimi gumami in bistveno dražjimi alternativami, ki jih običajno ponujajo priznani proizvajalci. Poceni pnevmatike raznih manj znanih ponudnikov so lahko zelo opazno cenejše. Tudi zimske gume lahko dobimo recimo za dobrih 100 evrov za komplet!

Nakup brez tveganja

Ne glede na to, ali kupujemo zimske ali letne gume, se tveganje običajno ne splača. To ne pomeni, da je treba brskati le po pregrešno dragih izdelkih, temveč velja zgolj za opozorilo, da naj cena ne bo prvi ali celo edini dejavnik pri izbiri. Tveganje namreč lahko povsem izničimo oziroma vsaj znatno zmanjšamo, če se izbiri dobro posvetimo. Naj nas poceni pnevmatike ne prepričajo v prenagljen in nespameten nakup zaradi nizke cene. Preveriti moramo lastnosti pnevmatik in jih po možnosti primerjati z alternativami. Če so na voljo, si ogledamo rezultate testov, ki so vključevali pnevmatike, po katerih povprašujemo. Takšni testi se opravljajo tako za zimske kot za letne gume in so zelo dober pokazatelj kakovosti pnevmatik, če so seveda opravljeni temeljito in nepristransko.

S pozornim izbiranjem med množico gum vsekakor lahko najdemo poceni pnevmatike, ki bodo zadostile vsem zahtevam pri vožnji skozi vse letne čase.