Poskrbite za lep nasmeh tudi po 50. letu

Čeprav so tkiva, ki sestavljajo zobe, med najbolj vzdržljivimi in odpornimi v človeškem telesu, razmeroma hitro pokažejo znake poškodb in bolezni, pa tudi drugih obremenitev, s katerimi se vsakodnevno srečujejo. Zato moramo za zobe dobro skrbeti, posebej pozorni smo na znake, ki razkrivajo staranje in obrabo zob. Po 50. letu starosti težko pričakujemo, da bodo zobje povsem brezhibni, lahko pa zanje še vedno dobro skrbimo, da nam bodo dobro služili.

Morebitne težave je pametno nasloviti že predčasno, da jih ne bomo reševali takrat, ko je že prepozno. Ravno zato se recimo uporablja fiksni zobni aparat pri mladostnikih, ko opazimo nepravilno izraščanje stalnih zob. Ortodontske storitve so v tem času izredno koristne, saj ponujajo tudi izvrstne rezultate. A prav tako je ta ponudba primerna za starejše paciente, ki želijo imeti lepo urejene in zdrave zobe.

Fiksni zobni aparat lahko dobijo tudi odrasli

Za otroke in mladostnike brez težav najdemo prave rešitve, če potrebujejo ortodontsko obravnavo. Sproti rešujemo težave, ki jih prinaša izraščanje stalnih zob. Kasneje v življenju pa se redkeje odločimo za fiksni zobni aparat in druge rešitve, ki jih imamo tu na voljo. Na svoje zobe se morda navadimo, morda se s stanjem tudi sprijaznimo, če se želimo izogniti stroškom in komplikacijam pri ortodontskem zdravljenju. A običajno gre predvsem za neutemeljene pomisleke, morda niti ne vemo, kakšne opcije so na voljo. Imamo napačno predstavo o tem, kaj je fiksni zobni aparat in komu lahko pomaga. To velja predvsem za tiste, ki z zobozdravniki nimajo več veliko opravka, tako da sploh ne vedo, kakšne vrste zobnih aparatov imamo na voljo.

Ravno za odrasle lahko dobimo izredno prepričljivo ponudbo na področju ortodontskih storitev in izdelkov. Pričakujemo lahko, da bomo deležni odlične obravnave. Odraslim so recimo namenjeni nevidni zobni aparati in druge diskretne rešitve. Verjetno bo najbolj učinkovit in prepričljiv običajen fiksni zobni aparat, a še zdaleč ne bomo imeli tu le ene možnosti. Zato se splača obiskati zobozdravstveni center, ki lahko dobro poskrbi za vsakega pacienta.

Ustna higiena za brezhibne zobe

Zobozdravniki lahko vsekakor pomagajo praktično vsakomur, ki želi dobro poskrbeti za svoje zobe, a največ odgovornosti imamo za to najprej sami. Ustna higiena se namreč začne že doma, s preventivo. To bodo gotovo vedeli prav tisti, ki imajo za seboj že nekaj desetletij življenja – prizadevanja za vzdrževanje ustne higiene obrodijo opazne sadove na dolgi rok, medtem ko se tisti, ki za svoje zobe niso tako dobro skrbeli, ne morejo izogniti večjim težavam.

Tako je ustna higiena prioriteta, še preden se odpravimo k zobozdravniku. Vsekakor lahko sami dosežemo izvrstne rezultate, pravzaprav je povsem možno, da zobozdravnika sploh ne bomo potrebovali! Z urejeno prehrano in temeljitim čiščenjem se izognemo veliki večini težav, ki jih imamo z zobmi. Paziti moramo na to, kaj jemo, odpadejo tudi razne razvade, ki obremenjujejo zobe. Redno ščetkanje zob dvakrat dnevno dopolnimo še z nitkanjem. Tako imamo odlično podlago za zdrave in lepe zobe tudi po 50. letu, saj odpravimo tiste obremenitve, ki so najpogosteje zaslužne za opazne težave.

Na ta način seveda ne moremo odpraviti prav vseh težav, saj se še vedno lahko srečamo s kakšnimi boleznimi in poškodbami. Nenazadnje pa je stanje zobovja v neki meri tudi genetsko pogojeno, tako da se bomo v vsakem primeru seznanili tudi s ponudbo zobozdravnikov, ki nam lahko pomaga pri skrbi za zobe. Nenazadnje je ustna higiena tudi v ponudbi zobozdravnikov.

Ustna higiena pri zobozdravnikih

Zelo priporočljivo je izkoristiti storitve za vzdrževanje ustne higiene pri zobozdravnikih. Tu dobimo izredno prepričljive storitve, ki ponujajo izvrstne učinke. Pametno je pobrskati po ponudbi, na https://dentalna-akademija.si/portfolio/ustna-higiena/ zobozdravniki iz Dentalne akademije predstavljajo nabor možnosti, ki jih imamo pri vzdrževanju ustne higiene.

Te storitve ponujajo odličen učinek, s katerim dopolnimo vestno domačo skrb za čiste in zdrave zobe. Nekatere storitve so precej pogoste in se priporočajo praktično vsakomur, z nekaterimi pa lahko naslovimo kakšne specifične težave.

Zobozdravniki nudijo čiščenje zobnega kamna

Pogosta težava, ki nas ovira pri skrbi za čiste in zdrave zobe, je zobni kamen. Temu se težko izognimo, tudi če smo dokaj vestni pri čiščenju zob. Material se nabira v kotičkih, ki jih morda nekoliko težje dosežemo, hitro pa se pokažejo tudi večje težave. Čeprav zobni kamen v tej fazi morda še ni zelo škodljiv ali nevaren, je pametno težavo že takoj nasloviti, odločimo se za čiščenje zobnega kamna.

To je storitev, ki jo imajo v ponudbi zobozdravniki, ki se ukvarjajo z ustno higieno. Pravzaprav gre za eno izmed najbolj priljubljenih izbir za tiste, ki želijo svoje zobe ohraniti v brezhibnem stanju. Zato lahko pričakujemo odlično oskrbo. Zobozdravniki imajo različne tehnike za čiščenje zobnega kamna, pogosto je to do pacienta zelo prijazna storitev. Odločimo se za naravno čiščenje zobnega kamna, ki je neinvazivno in ni boleče. Opravi se z dokaj enostavnim posegom, lahko se kombinira tudi z drugimi ukrepi za čiščenje in preventivno zaščito zob. Gotovo bomo to ponudbo dobili v praktično vsakem zobozdravstvenem centru, kjer se opravljajo storitve za vzdrževanje ustne higiene, tudi Dentalna akademija ima takšno ponudbo.

Pravi pristop je sicer odvisen od stanja in pričakovanj. Najbolje se čiščenje zobnega kamna obnese pri tistih, ki dobro skrbijo za svoje zobe, v tem primeru je možno nabiranje zobnega kamna sproti preprečevati in material enostavno odstranjevati. Drugače je v primeru, da že imamo večje obloge, ki jih z enostavnim posegom ne bomo mogli odstraniti. A tudi v tem primeru lahko pričakujemo, da bodo zobozdravniki ponudili storitve, ki nam lahko dobro pomagajo.

S temi storitvami lahko dobro skrbimo za svoje zobe, dopolnjujejo preventivo in zagotavljajo odlično stanje zobovja tudi v starosti. Če pa nego svojih zob nekoliko zanemarimo, bomo hitro naleteli na razne težave. Po 50. letu postanejo zobje lahko precej šibki in izpadejo tudi v primeru, da nimamo kakšnih zelo očitnih težav ali poškodb. A tudi v tem primeru lahko najdemo nekatere rešitve.

Zobna proteza je lahko zelo elegantna rešitev

Prava rešitev za manjkajoče oziroma izpadle zobe je seveda zobna proteza. Ta nam pomaga nadomestiti manjkajoče zobe, na ta način povrnemo funkcionalnost zobovja ter izgled. Bolje se je sicer izpadanju zob že vnaprej izogniti, a če vseeno pride do takšnih težav, se splača poznati rešitve.

Tudi tu imamo na voljo več možnosti, podobno kot pri zobnih aparatih. Spet je pristop odvisen od tega, s kakšnimi težavami se soočamo. Včasih želimo nadomestiti posamezne manjkajoče zobe, morda pa potrebujemo kar celotno protezo.

Zobna proteza na implantatih

Za nadomeščanje zob so zelo priljubljeni zobni vsadki oziroma implantati. To je prava rešitev za mnoge posege, tako za posamezne zobe kot za celotno zobovje. Implantati nam omogočajo, da zobno protezo brez velikih težav namestimo na svoje mesto. Zanesljiva namestitev zobne proteze je ključnega pomena za zadovoljstvo, morda ima še večji vpliv kot sama proteza.

Implantati so izvrstni za nadomeščanje posameznih zob. V tem primeru omogočajo optimalno razporeditev obremenitev, preprečujejo odmiranje kostnega tkiva pod zobmi, vedno pa ponujajo zelo zanesljivo mesto za trajne protetične nadomestke. Enake prednosti pričakujemo v primeru, da nas zanima celotna zobna proteza. Implantati omogočajo precej enostavno namestitev, vse se opravi v enem ali dveh posegih, lahko tudi brez operacije. Če iščemo hitro in učinkovito rešitev, je zobna proteza na implantatih gotovo prava izbira.

Res pa je, da bomo za to potrebovali pravega strokovnjaka, zobna proteza pa bo morda nekoliko dražja. A če pričakujemo res prepričljiv končni učinek, se seveda splača izbrati dobro ponudbo.