Povečajmo možnost za zanositev

Najboljšemu čas za zanositev lahko tudi rečemo okno plodnosti. To pa traja samo nekaj dni. Zato je zelo pomembno, da poznamo izračun ovulacije. Ta je drugačen za vsako posamezno žensko. Okno plodnosti je dan, ko se jajčece sprosti iz jajčnikov in potuje prek jajcevoda do maternice. Ko se jajčece nahaja v jajcevodu, ga je možno oploditi. Za to pa mora biti prisotna tam tudi sperma, ki pa lahko v ženskem telesu preživi tudi do 5 dni in včasih celo več.

Proces ovulacije se zgodi s sprostitvijo jajčeca

Ovulacija se pri ženski zgodi takrat, ko jajčece pride iz jajčnikov in nadaljuje svojo pot proti maternici. Takrat je edina priložnost, da ga lahko oplodi moška sperma. Ta proces pa je možen samo v jajcevodu, saj ko jajčece pride do maternice, je že prepozno. Če do oploditve ne pride, pa se pričnejo stene maternice in samo jajčece razkrojevati, kar se pokaže kot mesečna krvavitev.

Pravilen čas za spolno odnose je kritičen

Ker se ovulacija zgodi približno 14 dan v menstrualnem ciklu, je dobro, če ima par takrat spolne odnose. Pomembno je, da se zavedamo, da menstrualni cikel ni enako kot menstruacija. Začne se takrat, ko ženska prvič opazi krvavenje iz nožnice in traja do naslednjega krvavenja. Pri večini žensk menstrualni cikel traja 28 dni. Je pa res, da to ni enako pri vsaki ženski, saj lahko prihaja do odstopanj. S tem ni nič narobe, saj ima vsak posameznik svojo biološko uravnovešenost. Preprost izračun ovulacije pa nam lahko pove, kdaj je najboljši čas za spolne odnose, ki vodijo do zanositve.

Koliko časa traja ovulacija?

Proces ovulacije se prične takrat, ko telo sprosti poseben hormon z imenom folikel stimulirajoči hormon ali FSH. To se zgodi nekje med šestim in štirinajstim dnevom menstrualnega cikla. Namen temu je ta, da omenjeni hormon pomaga jajčecu, da dozori.

Ko je samo jajčece dozorelo, se sprosti naslednji hormon z imenom luteinizirajoči hormon ali LH. Od 24 do 26 ur kasneje pa se prične proces ovulacije. To povzroči, da se jajčece sprosti v jajcevod, kjer ga lahko oplodi sperma.

Izračun najboljšega časa za spolne odnose

Povprečni menstrualni cikel se izračuna od enega do naslednjega krvavenja. Ovulacija pa se prične približno 14 dan tega cikla. Žensko telo pa je najbolj pripravljeno na zanositev 3 dni pred samo ovulacijo. Preprost izračun ovulacije pri ženski s povprečnim menstrualnim 30 dni ciklom bi izgledal takole:

30 – 14 = 16 – to je čas ovulacije, kar pomeni, da so najbolj plodni trije predhodni dnevi. Te dnevi so v našem primeru 14, 15, 16. Zadovoljivo je, če imamo spolne odnose vsake 2-3 dni, če ne želimo ali nimamo časa, da izračunamo povprečni čas menstrualnega obdobja.

Na spletni strani www.vitanoval.com lahko najdemo popolnoma naravna prehranska dopolnila za ženske in moške. Z bogatimi viri vitaminov, mineralov in antioksidantov, ki jih vsebujejo predvsem prehranska dopolnila Fertility+, bomo povečali možnost za zanositev.