Primerna izbira ovratnice za mačke

Ovratnice za mačke postajajo čedalje bolj priljubljeni pripomočki pri lastnikih mačk. Čeprav ovratnice večinoma nosijo psi, se je to z današnjim časom spremenilo, zato so začeli proizvajati tudi mačje ovratnice. Mačke so same po sebi  zelo skrivnostne in radovedne živali. Zato jih bo slej kot prej zamikalo, da bi kdaj pa kdaj odšle raziskovat tudi zunanji svet. Zato je pomembno, da ima vaša mačka tudi ovratnico. V primeru da bi se izgubila, jo boste seveda tako lažje prepoznali in našli.

Še zlasti priročne so ovratnice, ki imajo na obesku ali pa notranji strani napisano telefonsko številko in ime lastnika. Na ovratnici je možno tudi označiti, ali ima vaša mačka kakšno bolezen, saj bo najditelj mačke ali pa zavetišče znalo pravilno poskrbeti zanjo.

Večnamenske mačje ovratnice

Na tržišču so na voljo večnamenske ovratnice za mačke. Lahko so to ovratnice, ki enostavno identificirajo vašo mačko in vsebujejo vaše podatke, ali pa ovratnice za zdravstveno uporabo. Če ima vaša mačka bolhe, ji lahko namestite ovratnico, ki bo bolhe in druge zajedavce učinkovito odgnala in pred njimi zaščitila mačko. Pri nameščanju bodite previdni in nežni. Med mačjim vratom in ovratnico mora biti dovolj prostora, da se bo vaša mačka počutila udobno in prijetno.

Tipi ovratnic za mačke

Nikoli in nikdar za mačko ne smete uporabiti ovratnic za psa ali za katero koli drugo žival. Pomembno je, da je ovratnica izdelana izključno za mačke. Ovratnice za mačke morajo biti udobne in fleksibilne, saj se mačke zaradi svoje narave veliko gibajo po raznih luknjah, drevesih in ostalih plezalnih površinah. Ovratnica mora biti varna. Svoji mački lahko kupite ovratnico z odsevnim motivom, tako bo vaša mačka vidna tudi voznikom.

Obeski in zvončki za mačjo ovratnico

Pri izbiri mačje ovratnice morate biti pozorni, da obesek ali zvonček ne bosta prevelika. Če sta nepravilne velikosti, lahko vaši mački povzročajo težave, saj se pri svojem raziskovanju lahko kje nehote zatakne in se ne more ustrezno rešiti. Poleg tega pa zvončki na ovratnicah lahko vplivajo na obnašanje živali, saj imajo mačke praviloma zelo občutljiv sluh.