Stol kot dekorativni element

Pri izbiri pohištva imamo vedno v mislih funkcionalnost, še posebej pri stolih, ki res očitno služijo določenemu namenu. A to še ne pomeni, da ne morejo stoli odigrati tudi učinkovite dekorativne vloge. Estetsko oblikovani leseni stoli so kot nalašč za popestritev podobe prostora, še posebej pa se v takšni vlogi znajdejo tisti stoli, ki niso stalno v uporabi, na primer vrtni stoli.


Tudi tisti stoli, ki jih uporabljamo vsakodnevno, seveda doprinesejo k celoviti podobi prostora. Estetske vloge ne smemo zanemariti niti pri pisarniških in drugih stolih, ki so izrazito namenjeni točno določenemu namenu. Doma so takšni na primer leseni stoli v jedilnici, ki imajo velik estetski potencial.

Kot dekorativni element pa se odlično obnesejo tisti stoli, ki oblikovalcem dopuščajo nekaj več svobode. Takšni so na primer vrtni stoli, ki nimajo tako pomembne funkcionalne vloge. Seveda morajo biti uporabni in kolikor toliko udobni, a vseeno ostaja še veliko prostora za estetsko izražanje. Vrtni stoli so pogosto zelo dovršeni in se odlično podajo na svoje mesto. Pravzaprav prav stoli običajno dodajo ključno piko na i podobi vrta, seveda v kombinaciji z mizo in drugimi elementi. Ni nujno, da so leseni, tudi drugi materiali se za ta namen odlično obnesejo, a v vsakem primeru je treba izbiri posvetiti dovolj pozornosti. Ceneni plastični stoli ne bodo prav nič polepšali vrta, pa tudi mnogi leseni stoli pač niso primerni za ta namen. Vsekakor je veliko odvisno tudi od druge vrtne opreme – ta ima potencial, da pričara čudovit vrt.