Toplotna črpalka praviloma doseže zelo dolgo življenjsko dobo

Kakšna je življenjska doba toplotne črpalke, je eno od najpogostejših vprašanj, ki se vam porajajo ob misli na to, da bi takšno napravo imeli doma. Nekatere med njimi lahko dosežejo delovanje tudi do treh desetletij. Kljub temu pa se morate zavedati, da je življenjska doba tovrstnih naprav odvisna od številnih dejavnikov oziroma okoliščin.

Na življenjsko dobo toplotne črpalke vplivajo zlasti kakovost proizvoda, ustrezne ter kakovostne montaže in ne nazadnje še redno in primerno vzdrževanje. Slednje pa je v veliki meri odvisno zlasti od vas samih.

Servis stare toplotne črpalke

Ponekod lahko najdete toplotne črpalke, ki so bile narejene pred tridesetimi leti. To je dokaz, da je življenjska doba toplotne črpalke lahko izjemno dolga. Na tako starih črpalkah praviloma pogosto prihaja do oblog na vodnem izmenjevalcu. Posledično seveda prihaja tudi do zmanjšanje moči same naprave. V takšnem primeru je treba črpalko peljati na servis.

Med meritvami se na servisu pri tako starih napravah pogosto tudi ugotovi, da je nujno potrebna zamenjava izmenjevalca. Uporabniki se pogosto odločijo kar za novo napravo, saj sodobna tehnika omogoča veliko boljše izkoristke. Nova naprava pa bo uporabniku zagotovo ponovno služila nadaljnjih trideset let.

Vrsta toplotne črpalke

Verjetno se ob tem mnogi sprašujete, katero vrsto oziroma kateri tip toplotne črpalke izbrati, da vam bo kar najbolje in najdlje časa služila. Torej da bo življenjska doba toplotne črpalke kar se da dolga. Pri tem vam bodo v veliki meri lahko pomagali strokovnjaki. Ti vam bodo med drugim povedali, da je najprimernejša takšna toplotna črpalka, ki bo v določenih delih letih poskrbela za največjo mero udobja in prijetnega počutja.

Toplotne črpalke na sploh so v zadnjih letih zelo napredovale. V primerjavi s prejšnjimi so še naprednejše in bolj vzdržljive. Zelo dobro je poskrbljeno tudi za njihov servis, ne glede na to, kateri tip toplotne črpalke si boste izbrali za uporabo v vašem domu ali katerem koli drugem objektu.