Vakuumsko pakiranje doma

Čeprav lahko dandanes v trgovinah praktično skozi celo leto najdemo sveža živila, je v mnogih primerih bolje kar doma poskrbeti za ustrezno trajno shranjevanje. Še posebej se bodo za to radi odločili tisti, ki pridelujejo svojo hrano, saj je v času trajanja sezone sadja in zelenjave v izobilju, a se hitro pokvari. Nujen pripomoček je aparat za vakuumsko pakiranje, ki bo prišel zelo prav v vsakem gospodinjstvu, saj je precej bolj vsestranski, kot bi si morda mislili. Nepogrešljiva je seveda tudi ustrezna embalaža za sadje in zelenjavo, v primeru vakuumskega pakiranja so to vakuumske vrečke. V nekaterih primerih se za trajno shranjevanje dobro obnese tudi kakšna druga embalaža za sadje in zelenjavo, a z vrečkami in vakuumiranjem je shranjevanje nadvse preprosto.


Aparat za vakuumsko pakiranje je možno najti v vsaki bolje založeni trgovini z gospodinjskimi aparati. Naprava je cenovno precej dostopna in tudi zelo enostavna za uporabo, tako da se vsekakor splača izbrati kakovosten aparat. Ne pozabimo na vrečke, ki so prav tako zelo poceni in jih je pametno imeti na zalogi.

Pred uspešnim vakuumiranjem je treba pridobiti še nekaj informacij. Aparat za vakuumsko pakiranje ne zahteva posebnih spretnosti, je pa treba vedeti, kako na postopek ustrezno pripraviti živila, ki jih želimo vakuumirati. Nekatera živila preprosto postavimo v vrečko in aparat poskrbi za ostalo. V drugih primerih pa je pametno živila najprej zamrzniti ali posušiti. Točna priporočila so seveda odvisna od vrste živil. Vakuumska embalaža za sadje in zelenjavo bo na primer mehke sadeže med postopkom pomečkala, če jih predhodno ne zamrznemo.