Zaščita za naravne gradbene materiale

V gradbeništvu so materiali posebej izpostavljeni raznim grožnjam, ki jih prinašajo na primer vremenski dejavniki. Biti morajo primerno pripravljeni in ustrezno zaščiteni. Še posebej, če gre za naravne materiale, ki so morda v tem oziru nekoliko bolj občutljivi. A tudi v drugih primerih je zaščita pred zunanjimi dejavniki ključnega pomena, zato pa se uporablja na primer posebna barva za fasado ter druga sredstva za zaščito raznih elementov.

Zaščita lesenih elementov

Prava izbira za lesene elemente je lazurni premaz za les. Gre za zaščitni premaz, ki poskrbi za dobro obrambo pred raznimi dejavniki, hkrati pa ima tudi določen estetski dodatek.

Lazurni premaz za les v prvi vrsti zaščiti material pred vremenskimi dejavniki in ohranja osnovne lastnosti lesa. Treba je vedeti, da se les v svoji naravni obliki skozi čas spreminja, v najslabšem primeru začne lahko gniti ali trohneti, pa tudi pokati. Zato moramo lesene elemente v vsakem primeru ustrezno zaščititi ali obdelati, tudi če gre za notranje elemente, ki ne bodo izpostavljeni izzivom zunanjosti.

Vsekakor pa so posebej na udaru zunanji elementi iz lesa. Tako kot barva za fasado ima tudi lazurni premaz za les v tem primeru predvsem dve opazni nalogi – zaščititi material pred vlago, vplivi temperaturnih sprememb in UV sevanja, ter polepšati izgled vidnih elementov. Obe funkciji se prepletata, saj na primer zaščita pred UV sevanjem močno pomaga pri ohranjanju lepega videza skozi čas. Barva za fasado mora biti v tem oziru še posebej dobra, a tudi leseni elementi močno prispevajo k izgledu zgradbe.

Drugi naravni materiali

Večinoma drugi naravni materiali ne zahtevajo toliko nege, je pa seveda vse odvisno od tega, katere materiale izberemo in kakšne elemente izdelamo iz njih. Nekatere vrste naravnega kamna so na primer kot nalašč za uporabo v gradbeništvu, druge lahko prav tako brezskrbno uporabimo, če jih opremimo z ustreznim premazom.