Arganovo olje je uporabno tudi v prehrani

Ste že slišali, kako zelo zdravilno je arganovo olje? Ste slišali, da je to eliksir lepote? Kaj pa na to, da je arganovo olje zdravilno tudi za organizem, torej ne samo za lepoto, ampak tudi za zdravje?  To pa vas je verjetno slišalo manj in ravno zato bomo v tem članku pogledali, za kaj vse je arganovo olje zdravilno za naš organizem in tudi kako se ga uporablja.

Arganovo olje ima namreč kar močan okus po oreščkih, če je le pridelan popolnoma iz arganovih plodov. Da vam bo razumljivo, zakaj ima tako močan okus, za en liter olja je potrebnih kar 40 kg plodov in le – ti imajo okus po oreščkih. Ravno zato marsikomu arganovo olje ni všeč, pa vendar obstajajo rešitve – primešajte mu kakšno kapljico bučnega olja, da malo prekrijete okus in boljši bo, ampak saj veste, za zdravje je treba včasih tudi malo potrpeti.


Za kaj se uporablja arganovo olje v prehrani?

Najprej si poglejmo, zakaj je arganovo olje sploh smiselno uporabljati. Vsebuje namreč veliko zelo zdravih maščobnih kislin omega 3, 6 in 9, prav tako veliko vitamina E, karoten, antioksidantov in linolinske kisline, ki pomaga uravnavati holesterol.

No, pa smo pri holesterolu, ki je pravzaprav velika težava modernega človeka in povzroči tudi ogromno smrti letno in tudi telesnih, fizičnih okvar, ki zelo vplivajo na kakovost življenja človeka. Če lahko samo zato, ker boste dnevno zaužili 2 žlici arganovega olja preprečite ali pa uravnate holesterol, je to najboljša zaščita za vas, saj zdravila vemo, kako zelo škodljiva so. Zaužiti dovolj antioksidantov, ki so za nas skoraj da najbolj pomembni, pa verjetno vemo že vsi, ki se vsaj malo zanimamo za svoje zdravje.

Se pa arganovo olje uporablja drugače, kot vsem nam znana olja, in sicer se izogibajte pregrevanju. Lahko ga uporabljate na solati, lahko ga samo prelijete čez meso ali pa ribe. Nič se bati maščob, saj so maščobe, ki jih vsebuje arganovo olje, zelo zdrave. Še najbolje pa je, da ga zaužijete kar po žlici (dveh) pred glavnim obrokom.