Digitalni tisk omogoča enostavno pripravo raznovrstnih tiskovin

Pri tiskanju imamo na voljo nešteto tehnik, ki jih bomo dobro izkoristili v svoj prid. Vsaka tehnika ima namreč svoje prednosti in slabosti, premisliti moramo le, kako dobro se bo izkazala za pripravo materiala, ki ga potrebujemo v dotični situaciji. So pa nekatere tehnike precej bolj vsestranske kot druge, zato lahko pričakujemo, da bodo na voljo odlične rešitve za vse mogoče namene. To nam ponuja digitalni tisk, ki je med najbolj priljubljenimi opcijami za tiskanje na različne materiale.

Ta tehnika ima številne prednosti in je pogosto kar samoumevna izbira. Ni pa edina možnost, zato moramo vedno premisliti tudi o drugih opcijah. Našli bomo široko ponudbo, ki jo imajo posamezni tiskarji, tako da bo vedno možno dobiti pravo rešitev. Na srečo se med tehnikami tiska verjetno ne bomo odločali sami, temveč se bomo orientirali po priporočilih izvajalca glede na to, kakšni izdelki nas zanimajo. Gotovo pa lahko pričakujemo, da bo tudi digitalni tisk v ponudbi tiskarne in bomo s to tehniko lahko pripravili najrazličnejše tiskovine.

Kakšne prednosti ima digitalni tisk?

Vsaka tehnika tiska ima svoje prednosti in slabosti. Izbira je torej odvisna od prioritet naročnika. Predvsem se odločamo glede na to, na kakšne materiale tiskamo in kakšne motive imamo pripravljene za tisk. Tu nam digitalni tisk ponuja veliko fleksibilnosti, obstajajo pa tudi druge dobre opcije.

Digitalni tisk ponazarja velik preskok v tehnikah tiska

Bo pa ta tehnika gotovo izstopala v primeru, da se srečujemo s kakšnimi zahtevnejšimi motivi. Pri digitalnem tisku namreč večino dela prevzame računalniška oprema, ki lahko na različne materiale preslika zelo podrobno oblikovane motive. Tiska se neposredno iz digitalnih datotek, torej nimamo opravka s pripravo kakšnih tiskarskih sit, valjev in podobne opreme. Postopek je močno poenostavljen, ne da bi morali žrtvovati kakovost končnega izdelka. Pravzaprav nam tu digitalni tisk ponuja superiorno kvaliteto, saj lahko zelo natančno in zanesljivo naslika praktično vsak motiv. Nimamo velikih omejitev pri velikostih, barvah in oblikah.

Prav tako lahko tiskamo na različne materiale, kar je vedno plus. Pravzaprav digitalni tisk označuje le splošno tehniko, ne same izvedbe – gre za vrsto tiskanja, pri kateri motiv s tiskalnikom na material prenesemo neposredno iz digitalne datoteke. S kakšno opremo in za kakšne materiale to tehniko uporabljamo, pa se odločamo sami. Zato se z digitalnim tiskom pripravljajo razne tiskovine na papirju, tekstilni izdelki, kartonaste in penaste plošče ter mnogi drugi materiali, pri katerih želimo biti kar se da fleksibilni.

Ravno fleksibilnost je še ena prednost, ki jo ima digitalni tisk. Motive namreč enostavno prilagajamo in tudi sproti spreminjamo, česar nam druge tehnike večinoma ne omogočajo. To je idealno za tiskanje etiket in podobnih tiskovin, ki imajo kakšne spreminjajoče se podatke, recimo črtne kode, datume proizvodnje ali uporabe, serijske številke … V vseh teh primerih je treba motive sproti prilagajati.

Digitalni tisk v primerjavi z drugimi tehnikami

Z digitalnim tiskom smo načeloma dobro pripravljeni na razne naloge pri tiskanju, seveda pa v določenih situacijah bolj izstopajo tudi druge tehnike. Vse je odvisno od tega, s kakšnimi nalogami se srečujemo. Že za tiskanje etiket se recimo lahko uporabijo tudi druge tehnike, podobno velja za promocijske tiskovine in seveda za tiskanje na druge materiale.

Digitalni tisk izstopa kot napredna in fleksibilna tehnika

En primer je recimo tisk na majice oziroma nasploh na tekstilne izdelke. Tu se soočamo z raznimi izzivi, ki jim nobena tehnika tiska ne more povsem odgovoriti. Uporabljajo se tudi različni materiali za majice, tako naravni kot sintetični. Med najbolj priljubljene se uvrščata bombaž in poliester, med njima je že velika razlika. Ne moremo pričakovati, da bomo lahko vse opravili z eno tehniko. Poleg tega pa imamo še druge prioritete, recimo ceno in hitrost izdelave. Načeloma je digitalni tisk primeren za pripravo manjših serij, pri katerih imamo opravka z zahtevnimi motivi in pričakujemo visoko kvaliteto. Če pa se odločamo za tisk na majice v večjih serijah, bo bolj primeren sitotisk. Tu imamo še kar nekaj različnih opcij glede na to, kakšne prioritete imamo pri tiskanju. Sitotisk je primeren tudi za druge tiskovine v večjih serijah, pride pa pri teh močno do izraza še offsetni tisk, ki je dobra konkurenca digitalnemu tisku. Predvsem torej izstopajo cenejše opcije za večje naklade, v tem primeru digitalni tisk verjetno res ni najboljša izbira.

Digitalni tisk je vsestranski, a ne zmore prav vsega

Poleg tega bomo naleteli na nekatere omejitve pri zahtevnih materialih, na katere pač ne moremo tiskati. Že na kakšnem tekstilu se recimo veliko bolje obnese vezenje, ki je priljubljena rešitev. Čeprav bi lahko na takšen material tudi tiskali, ne moremo pričakovati dobrega rezultata, sploh če ciljamo na visoko kvaliteto in prav poseben učinek. Tu nam vezenje vsekakor ponuja odlično rešitev.

Podobno velja za razne druge izzive, pri katerih bomo iskali alternative za digitalni tisk oziroma tisk nasploh. Na srečo lahko najdemo dobre rešitve, poleg vezenja recimo tudi graviranje, vžiganje, izrezovanje … Vse to se uporablja za pripravo atraktivnih materialov, ki bodo izpadli veliko bolje, kot če bi imeli motive preprosto natisnjene.