Kaj je spletno gostovanje?

Če potrebujemo spletno stran, bomo potrebovali tudi spletno gostovanje. To je storitev, ki nam omogoča, da naša spletna stran ima prostor, kjer bo tako rekoč živela. To pomeni, da bomo lahko sprejemali obiskovalce s celega sveta in jim ponujali naše produkte in storitve. Poznamo tudi več vrst spletnega gostovanja, ki se razlikuje po moči, namembnosti ter strukturi strežnikov. Odvisno je od tega, kar potrebujemo. Poglejmo si skupaj vse podrobnosti, ki jih moramo upoštevati, ko nameravamo zgraditi svojo prisotnost na spletu.

Ime domene

Spletno gostovanje (www.domovanje.com/spletno-gostovanje) ne more delovati brez domene, ki deluje kot naš naslov. Ime domene mora biti unikatno ter mora tudi upoštevati nekaj pravil, ki so univerzalne za vse lastnike spletnih strani. Ta pravila so:

Število znakov in presledki

Največ število znakov, ki jih ima lahko domena je 63 med katerimi ne sme biti presledka.

Uporaba različnih vrst znakov

Dovoljene so samo številke, vezaji in črke.

Velike in male začetnice

Velikost črk ne igra vlogo, ko si izbiramo ime, saj se imena vedno pišejo z majhnimi črkami.

Različne vrste strežnikov

Spletno gostovanje se lahko izvaja na različnih konfiguracijah strežnikov. Tako poznamo:

Deljeno gostovanje

Najbolj priporočeno za začetnike. Tukaj si strežnik delimo z več drugimi uporabniki, saj ne potrebujemo velike hitrosti in odzivnosti spletne strani.

VPS gostovanje

Spletno ali virtualno gostovanje je najbolj priljubljeno, saj nam omogoča, da si zakupimo svoj del strežnika, ki si ga z nikomer ne delimo.

Namensko gostovanje

Tukaj zakupimo celoten strežnik in uporabljamo vse njegove zmožnosti. Tako imamo na razpolago največjo hitrost, ki jo potrebujemo za večje projekte.

Gostovanje v oblaku

Spletno stran nam gosti več strežnikov, ki med seboj deluje. Tako dobimo ogromno moči, če pričakujemo velik obisk spletne strani.

Kateri strežnik je primeren zame?

Za naše podjetje je spletno gostovanje nujno, če želimo kvalitetno in redno prikazovati svoje vsebino produktov in storitev širši publiki. To pomeni, da bomo potrebovali primerno gostovanje in strežnike, ki bodo kos našim zahtevam. Za vse začetne podjetniške podvige je dovolj, če se odločimo za deljeno spletno gostovanje, medtem ko VPS priporočamo bolj izkušenim uporabnikom, ki želijo več nadzora. Namensko in oblačno gostovanje pa je primerno za večje projekte, kjer potrebujemo največjo možno moč.