Kakšna mora biti mladinska soba?

Za obdobje odraščanja je značilno stalno spreminjanje, kar se kaže tudi pri željah in potrebah mladostnikov. Kakšne bi morale biti njihove sobe je zato zelo težko povedati. Najboljša rešitev je izdelava otroške sobe po naročilu, saj se le na ta način lahko povsem prilagodimo vsem željam in potrebam mladostnika, pa tudi nujnim pogojem, ki jim morajo zadostiti takšne sobe.


Starejši, kot postajajo mladostniki, bolj pomembne postajajo določene funkcionalnosti njihove sobe. V prvi vrsti je treba zagotoviti zasebnost, saj predstavlja mladinska soba varno in zasebno zavetje mladostnika pred raznimi obremenitvami vsakdanjega življenja. Zato je pomembno, da je soba kar se da povšeči stanovalcu – prepustimo mu predvsem odločitve glede oblikovanja in dekoracije, saj je ključno, da se v sobi dobro počuti. Tudi s tega vidika je oblikovanje otroške sobe po naročilu najboljša možnost.

Vsekakor pa lep izgled ne more nadomestiti drugih ključnih funkcionalnosti sobe mladostnika. V prostoru se mora nahajati oprema, ki jo bo otrok potreboval. V obdobju mladostništva na tem področju izstopa pisalna miza z udobnim stolom, pa tudi dovolj odlagalnega oziroma shranjevalnega prostora. Ta oprema je v veliki meri prilagojena šolskemu delu, omogoča pa tudi razvijanje ustvarjalnosti, poskrbi za sprostitev in prinaša še druge koristne prednosti. Mladinska soba mora biti seveda opremljena še z omaro, posteljo, ustreznimi svetili in drugimi ključnimi elementi. Vse te zahteve najbolje rešijo otroške sobe po naročilu, je pa vsekakor možno tudi v redni ponudbi najti ustrezne sobe. Spet je pomembno, da v proces odločanja kar se da vključimo tudi samega mladostnika.