Pozabite na televizijo – prihodnost so projektorji

Televizijske vsebine vse pogosteje spremljamo kar preko spleta, poleg tega imamo možnost ogleda s časovnim zamikom, video na zahtevo in druge opcije, s katerimi smo bistveno bolj fleksibilni.

To pomeni, da za ogled televizijskih vsebin sploh ne potrebujemo več televizijskega sprejemnika. TV program lahko spremljamo kar preko interneta, morda celo enostavno preko mobilne aplikacije.

Televizorji se umikajo drugi opremi, predvsem računalnikom, za ogled filmskih uspešnic pa so še bolj priljubljeni projektorji.

Center projekcije ponuja cel komplet opreme

Projektor lahko uspešno nadomesti televizor, sploh če nameravamo gledati predvsem filmske spektakle, ki vsekakor bolje izpadejo na velikem platnu in z dobrim ozvočenjem.

Vedno pa je v osrčju kompleta projekcijske opreme prav projektor. Splača se izbrati dober projektor, ki bo zagotovil kar najboljšo izkušnjo pri ogledu filmov v domačem kinu.

Center projekcije na centerprojekcije.si ponuja celoten komplet opreme, predvsem pa se osredotoča na kvalitetne projektorje za predvajanje video vsebin.

Ne pozabimo, da za ogled filmov sam projektor še ni dovolj. Že res, da lahko prikazuje sliko, a potrebujemo tudi ustrezno površino, ki jo ponudi projekcijsko platno, za filmske spektakle pa je nujno tudi dobro ozvočenje.

Poleg tega bomo potrebovali še multimedijski predvajalnik, ki bo povezoval vso opremo in omogočil enostavno upravljanje. S takšnim kompletom imamo celovit multimedijski center, ki ponuja veliko boljšo izkušnjo kot televizor.

Projektorji imajo velik potencial, če ga znamo izkoristiti, zato se splača preveriti ponudbo, ki jo ima center projekcije. Najdemo lahko atraktivno zbirko projektorjev za domačo uporabo, s temi napravami uspešno nadomestimo televizor in si močno izboljšamo izkušnjo pri ogledu video vsebin.

Seveda najdemo na istem mestu tudi druge projektorje. Center projekcije s svojo ponudbo cilja tudi na poslovne uporabnike in druge interesente, ki iščejo pravi projektor za svoje potrebe.

Ponudba je na tem področju precej široka in kaj hitro se zgodi, da se bo treba odločati med številnimi dobrimi opcijami.

Kakšen videoprojektor izbrati?

Izbira projektorja je povsem odvisna od tega, kakšen cilj želimo doseči. Potrebe se namreč na tem področju lahko precej razlikujejo.

Tisti, ki potrebujejo projektor za predvajanje projekcij ob poslovnih sestankih, bodo izbrali drugačno napravo kot tisti, ki imajo v mislih predvajanje filmov v domačem kinu.

Prav tako imamo druge prioritete, če želimo uporabljati videoprojektor vsakodnevno na delovnem mestu, v šoli in v podobnih okoljih, ali pa ga imamo le za občasno rabo. Vse to vpliva na izbiro projektorja, še preden pridemo do dejanskih lastnosti naprave.

Dandanes izbiramo med projektorji, ki imajo visoko ločljivost in lahko ponudijo zelo razločno sliko ne glede na to, kakšne vsebine predvajamo. Res je sicer, da v nekaterih primerih svoje delo dobro opravi tudi videoprojektor z nižjo ločljivostjo, sploh pri kakšnih poslovnih predstavitvah, pri katerih imamo le osnovne grafične elemente in besedila.

A vseeno se splača izbrati napravo z visoko ločljivostjo, če nam to omogoča proračun. Pozorni smo seveda še na druge faktorje. Pogosto moramo upoštevati svetilnost, ki nam pove, kako dobro bo videoprojektor deloval v prostoru, ki ni povsem zatemnjen.

Ena izmed pomembnih lastnosti projektorja je tudi vir osvetlitve. Starejši projektorji so delovali s pomočjo žarnic, novejši pa imajo LED diode in druge rešitve.

Pametno je izbrati novejši videoprojektor, ki ima prav zaradi učinkovitejše osvetlitve mnoge prednosti, predvsem se ni treba ukvarjati z žarnicami, ki so lahko precej drage in jih je treba pogosto menjati. Ponudba na http://www.centerprojekcije.si/slo/artikli/cat/56/pod/65/ predstavlja kar nekaj možnosti med različnimi vrstami projektorjev, tako da se bo možno odločiti za pravo opcijo glede na zahteve uporabnika.

Tisti, ki nameravajo videoprojektor uporabljati precej redko in za krajši čas, lahko izberejo tudi napravo, ki deluje na žarnice. Se pa načeloma bolje obnesejo sodobni projektorji, ki imajo tudi druge posebne prednosti. Takšna oprema je nujna za tiste, ki želijo s projektorjem nadomestiti televizor in v svojem domu ustvariti popolno kino vzdušje.

Projektor kino vzdušje posnema z nekaterimi ključnimi značilnostmi

Prav ljubitelji filmskih spektaklov so med najbolj zahtevnimi kar se tiče izbire projektorja. Če želimo, da bo projektor kino učinek kar najbolj zvesto posnemal, moramo v izbiro naprave vložiti veliko pozornosti, morda tudi nekaj več denarja.

Pogosto se namreč odločamo za projektorje z visoko ločljivostjo, zdaj so na voljo tudi 4K projektorji, ki na velikem platnu izrišejo neverjetno razločno sliko. Te naprave so precej drage, zato je izbira še bolj delikatna, ne moremo si privoščiti kakšnih velikih napak.

Pogosto je ločljivost kar glavna prioriteta, če želimo, da bo projektor kino vzdušje res pričaral s kar se da dobrim učinkom. S slabšim projektorjem namreč na velikem platnu slika ne bo tako razločna, hitro pa bomo odkrili še druge pomanjkljivosti, predvsem pri svetilnosti, kontrastu in barvni reprodukciji.

Splača se torej investirati v kakovosten projektor, ki je nujna komponenta za dobro izkušnjo v domačem kinu.

Projektor kino oblikuje s pomočjo dodatne opreme

Z veliko, jasno in svetlo sliko v visoki ločljivosti že naredimo pomemben korak na poti do pravega kino vzdušja. A potrebovali bomo še nekaj dodatne opreme, saj bo lahko projektor kino učinek naredil le z dobrim ozvočenjem in s kvalitetnim projekcijskim platnom.

Poleg tega bomo bržkone potrebovali tudi nekaj druge dodatne opreme, recimo nosilec za projektor, da lahko napravo sploh zanesljivo namestimo na pravo mesto.

Ne pozabimo še na razne kable in konektorje, pretvornike, podaljške in razno drugo opremo. Čisto možno je, da bomo lahko hišni kino uredili brez večjih komplikacij, a če želimo, da nam projektor kino vzdušje ponudi v res najboljši obliki, se bo treba za to dobro potruditi. Na področju dodatne opreme imamo kar dosti izbire, s temi izdelki lahko dobro dopolnimo lastnosti samega projektorja.

Projekcijsko platno in druga dodatna oprema

Gotovo največ pozornosti med dodatno opremo pritegne projekcijsko platno. Pogosto pa je prav to šibka točka kompleta projekcijske opreme. Platno namreč radi nekoliko zanemarimo, sploh če najprej opravimo večjo investicijo v projektor.

Izkaže se namreč, da je kvalitetno platno lahko prav tako drago, denarja za dodatno opremo pa nismo več pripravljeni zapravljati. Zato se odločimo za kakšno cenovno ugodno opcijo, ki pa ne prinaša najboljšega učinka pri ogledu filmskih uspešnic.

Projekcijsko platno namreč ni le ravna bela površina, na katero bi lahko projicirali sliko s projektorja. Ta podlaga je posebej prilagojena prav temu namenu in lahko močno izboljša lastnosti samega projektorja.

Predvsem se projekcijsko platno izkaže za kritično opremo v slabših pogojih, recimo če ne moremo prostora povsem zatemniti ali pa če imamo slabši projektor. V takšnih primerih bo kakovost projekcije že tako vprašljiva in lahko platno naredi veliko razliko.

Podobno velja za preostalo dodatno opremo, imamo pa na tem področju ogromno dodatkov, ki niso vedno zelo koristni. Potrebovali bomo še nosilec za projektor, če naprave ne moremo postaviti na kakšno polico, nato nujno potrebujemo še nekaj ključnih komponent celotnega sistema – ozvočenje, multimedijski sprejemnik in predvajalnik.

Ostali dodatki so lahko zelo dobrodošli, ni pa nujno, da jih bomo res potrebovali. Nekateri projektorji recimo omogočajo uporabo brezžičnih modulov, s katerimi se lahko povezujejo z brezžičnim omrežjem. Prav tako lahko projekcijsko platno opremimo z električnim pogonom za enostaven pomik na daljavo.

Kar nekaj takšnih opcij imamo – splača se jih spoznati in dobro izkoristiti, če to pride v poštev, a ni nujno, da bomo vedno dobili res dober učinek.

Pametno je torej, da se osredotočimo na kritično opremo, predvsem na projektor, projekcijsko platno, ozvočenje in multimedijski sprejemnik. Vse ostalo izberemo na podlagi svojih želja. Lahko si močno izboljšamo izkušnjo tudi s takšnimi dodatki, a ti niso vedno nujni.