Vitamini za otroke – kateri so najpomembnejši

Dejstvo je, da so vitamini in minerali izjemno pomembni za naš organizem. Nujno so potrebni za opravljanje osnovnih življenjskih nalog. To velja za odrasle kot tudi za malčke. In če bi bili pogoji idealni, potem bi naši mali junaki lahko zadostne zaloge vitaminov pridobili kar s pomočjo uravnotežene prehrane. Otroška hrana bi morala biti že od najzgodnejšega otroštva bogata z različnimi vitamini in minerali. Ker pa to v današnjem času ni vedno mogoče, nam pri tem lahko pomagajo vitamini za otroke.

Med najpomembnejšimi vitamini, ki nikakor ne smejo primanjkovati, je zagotovo tudi vitamin A. dovolj tovrstnega vitamina vsebujejo materino mleko, kolostrum in tovarniške vrste mleka. Posledično ga otrokom, ki tovrstno hrano uživajo, ni treba posebej dodajati. Sicer pa vitamin A skrbi za normalno rast ter za razvoj otroka. Prav tako je pomemben za zdravje oči, kože ter je dobra podpora imunskemu sistemu. Ne nazadnje sodeluje še pri popravilu kosti ali pa tkiv. Bogata zaloga vitamina A se na primer nahaja v mleku, korenju, jajcih, siru.

Vitamini za otroke v obliki B kompleksa

Tudi vitamini B kompleksa imajo pri otrocih pa tudi odraslih prav posebno mesto. To je skupina vitaminov, ki je izjemnega pomena za naš živčni sistem. Poleg skupne funkcije ima vsak od vitaminov B še druge pomembne naloge v našem telesu. Zadolženi so za pomoč pri metabolizmu in prenovi organizma, proizvajajo energijo, skrbijo za krvni obtok, pomagajo ohranjati zdrav živčni sistem. Vitamine skupine B lahko najdemo v mesu, ribah, jajcih, v mleku, soji, siru, fižolu ter oreščkih.

Poleg vitaminov skupine B ima posebno mesto še vitamin C. Je namreč eden od močnejših antioksidantov in je posledično nepogrešljiv v obrambi naših celic pred prostimi radikali. Celice učinkovito ščiti pred poškodbami, spodbuja zdravje naših mišic, vezivnega tkiva in kože. Seveda dobro krepi tudi naš imunski sistem. Vitamini za otroke morajo zato nujno vključevati tudi tovrstni vitamin.

Vitamin D se otrokom daje od rojstva dalje

Vitamini za otroke pa so še posebej povezani z vitaminom D. Pri malčkih do tretjega leta starosti obstaja precej veliko tveganje za pomanjkanje tovrstnega vitamina. Posledično ga je treba praviloma otrokom s prehranskimi kapljicami dodajati že od samega rojstva dalje.

Vitamin D je namreč ključnega pomena za nastanek kosti ter zob. Pomaga tudi pri absorbciji kalcija v telo. Sončni vitamin oziroma vitamin D3 pa praviloma nastaja ob izpostavljanju kože sončnim žarkom. Tovrstna oblika vitamina se nahaja tudi v mastnih ribah, kot sta na primer losos ali pa skuša. Dobimo ga tudi v mleku.