Enostavno prestavljanje palet

Če delamo s težkim tovorom, je ta pogosto naložen na palete. To je idealno, saj s takšnim tovorom lažje delamo, še posebej če imamo za to na voljo primerno opremo. Kot nalašč so paletni vozički oziroma viličarji, ki so navsezadnje narejeni prav s tem namenom, da lahko prevažajo tovor na paletah. Splača se torej izbrati prilagojeno opremo, če se večinoma ukvarjamo s takšnim delom.

Paletni viličar lahko izberemo v različnih izvedbah. Vsem je skupno to, da so prilagojeni delu s tovorom na paletah. Imajo prilagojene vilice, ki ustrezajo dimenzijam standardnih palet, po navadi pa so dovolj prilagodljivi, da lahko brez težav prevažajo tudi druge podobne tovore ali pa palete drugačnih dimenzij. Paletni viličar lahko omogoča različne višine dvigovanja, pri tem se odločamo na podlagi svojih potreb. V nekaterih okoljih dvigovanje ni potrebno, palete le nekoliko privzdignemo, da jih lahko enostavno premestimo. Včasih pa moramo palete dvigovati visoko v zrak, za kar je potreben zmogljivejši paletni viličar.

Sami viličarji se nadalje razlikujejo tudi v drugih lastnostih, tako tistih, ki imajo neposreden vpliv na delo s tovorom, kot v tistih, ki jih bolj opazimo uporabniki.

Električni paletni viličar

Zelo priporočljivo je za prestavljanje palet izbrati električno napravo, še posebej če ne potrebujemo posebej zmogljivega viličarja. Električni paletni viličar je izredno enostaven za uporabo, s tem lahko optimiziramo delovne procese, delo pospešimo in povečamo storilnost. Tudi večjo varnost lahko zagotovimo z dobro opremo. Predvsem pa električni paletni viličar pomeni nižje stroške na dolgi rok. Električni motor je izjemno varčen, poraba goriva tako ne bo strošek, še bolj očitni pa bodo prihranki pri vzdrževanju in servisiranju, saj so to vzdržljive naprave, ki jih je lažje ohranjati v brezhibnem stanju. Na dolgi rok električni paletni viličar gotovo predstavlja smotrno investicijo, pričakujemo lahko zelo dobro izkušnjo pri uporabi, ne glede na dejanske potrebe.