Vse, kar morate vedeti o 3D tiskanju kovin

Kovinsko 3D tiskanje je zdaj najbolj vroča in zanimiva stvar in se samo zato, ker mora večina kovinskih tehnologij kovine topiti z delovanje pri temperaturah nekaj 100 stopinj. Razlog, da je kovina tako zanimiva in »vroča«, je v tem, da bodo kovinski deli serijsko 3D natisnjeni za množično proizvodnjo, veliko pred plastičnimi.

To je zato, ker ima 3D tiskana kovina enako visoko kakovost kot kovina pri tradicionalno proizvedenih izdelkih na CNC napravah in z brizganjem. Nekateri strokovnjaki trdijo celo, da ima tiskana kovina celo boljšo kakovost.

Nekateri industrijski sektorji že uporabljajo kovinsko 3D tiskanje za izdelavo predmetov, ki jih že uporabljate v vsakdanjem življenju (ne da bi to seveda vedeli.) Dva od teh sektorjev sta zagotovo medicina in zobozdravstvo, kjer je takšno tiskanje izredno pomembno za izdelavo vsadkov po meri. Takšni vsadki namreč veljajo za najboljše na trgu. Tretji sektor, kjer je 3D tiskanje kovin tudi zelo pomembno je izdelava nakita. Številne večje hiše, ki proizvajajo nakit že prehajajo iz ulivanja kovine v modele na 3D tiskanje kovin.

Širitev tridimenzionalnega tiskanja v druge sektorje

Obstajajo pa seveda tudi druge panoge, ki se že resno spogledujejo s 3D tiskanjem kovin. Ko se bo to zgodilo, se bodo začele razvijati in pojavljati tovarne, ki bodo z ogromnimi tiskalniki tiskale vse mogoče kovinske izdelke. Če pogledamo le nekaj primerov, lahko izpostavimo vesoljsko tehnologijo, ki že resno razmišljajo o 3D tiskanju. Nato je tu avtomobilska industrija, ki 3d tiskanje kovine jemlje že zelo resno in to ne le za prototipe, temveč za dele, ki jih kasneje tudi uporabi.

Preden pa bo to začelo množično izvajati, bo potrebno premagati kar nekaj ovir. Ena izmed velikih overi so na primer visoki stroški in nizka hitrost proizvodnje.

Ovire, ki jih je mogoče premagati

O 3D tiskanju kovine je potrebno povedati marsikaj, vendar pa se glavna vprašanja vrtijo predvsem o programski opremi, o materialih in še bi lahko naštevali. O programski opremi lahko povemo, da 3D tiskanje  ne more obstajati brez programa Autodesk, SolidWorks in solidThinking. To so programi, ki si prizadevajo, da bi njihovi uporabniki lahko čimbolj izkoristili geometrijsko svobodo neposrednih kovinskih procesov, ki jih potrebuje 3D tiskanje.

Če pa pomislimo na strojno opremo, lahko rečemo, da se tehnologija 3D tiskanja izredno razvija. Proizvajalci si želijo izdelati tiskalnike, ki bi bili lahko funkcionalno uporabni v različnih sektorjih in industrijskih panogah, kar pomeni, da bo takšno tiskanje kovine kmalu nadomestilo marsikatero drugo obliko izdelave kovinskih naprav.