Je botoks prava rešitev za večno mladost?

Ko se zjutraj pogledate v ogledalo, vas prične motiti vsaka gubica na obrazu. Vas prijatelji in sodelavci pogosto sprašujejo, zakaj ste slabe volje ali utrujene, pa v resnici sploh niste? Obiskujete kozmetičarke, frizerke ali maserke, da izgledate mlajše in prekrivate učinke staranja. Vse več žensk se po 30. letu starosti zato odloča za botoks, s čimer pridobijo spočit, svež in mladosten videz.

Botoks oziroma botulinski toksin je nevrotoksin, ki ga proizvaja bakterija Clostridium Botulinum. Če se zastrupite s to bakterijo, povzroči botulizem, ohromitev določenih skupin mišic. Danes je v plastični kirurgiji pomlajevanje obraza z botoksom najpogostejši poseg, saj z minimalno invazivnim načinom učinkovito osvežijo in pomladijo obraz.

Kako deluje botoks?

Veste zakaj nastanejo gubice? Te na telesu nastanejo zaradi krčenja mišic. Ko se staramo, mišice na telesu slabijo in se zaradi tega krčijo. Če se ukvarjate s športom, dobro veste koliko napora je potrebno vložiti, da so mišice trdne in močne. Takoj, ko prekinete z vadbo postanejo mlahave. Z obraznimi mišicami je enako, zato marsikatero žensko premami botoks.

Ste vedele, da so gubice lahko dinamične ali statične? Dinamične gubice so vidne le, ko uporabljamo obrazno mimiko in so do neke mere zaželene. Statične gubice so prisotne že v mirovanju. Če vas gubice na obrazu motijo, obiščite lepotnega kirurga, da vam injicira botoks na tista mesta na obrazu, kjer vas gubice najbolj motijo.

Botoks se najpogosteje izvaja na obrazu

Poseg injiciranja botoksa se opravi v ambulanti in ne traja več kot 30 minut. Najprej vam bodo očistili obraz s fiziološko raztopino, označili točke injiciranja ter pripravili botoks v standardnih količinah. Z najfinejšo iglo sledi injiciranje, ki je praktično neboleče. Najpogosteje z botoksom korigirajo gubice med obrvmi, gubice okrog oči in vodoravne gube v predelu čela.

Injiciranje botoksa ima poleg kratkoročnega učinka kot je zmanjšanje gubic, tudi dolgoročni učinek, saj z večkratnim posegom preprečite poglabljanje gube. Botoks se uporablja pri korekciji nasmeha, za korekcijo drobnih gubic nad zgornjo ustnico ter korigiranje navpičnih gub na vratu.

Koliko časa traja učinek botoksa?

Botoks prične učinkovati nekje med 4 in 7 dnevom po injiciranju, oziroma 10-14 dni po polnem učinku. Učinek botoksa vam bo trajal nekje od 4-6 mesecev, nato bo postopoma popuščal. Najprej na tistih delim obraza, kjer mimiko najpogosteje uporabljamo. Ko vam bo učinek popustil, bo stanje takšno kot prej, in nič slabše.

Botoks ima torej kratkoročen učinek, torej svež, spočit in mladosten videz obraza, medtem ko dolgoročni učinek rednega injiciranja botoksa preprečuje poglabljanje gube.