Otroški avtosedeži

Na kakšen način skrbite za varno vožnjo, sploh če je v avtomobilu tudi vaš otrok? Seveda s tem, da prilagodite hitrost, ste pozorni na cesti, ipd. Res je, da so situacije na katere žal nimamo vpliva in se kaj hitro lahko zgodi, pa vendar se z raznimi ukrepi lahko izognemo hujšim posledicam. So tudi vaša izbira otroški avtosedeži? Seveda, avtosedeži so celo z zakonom obvezni in tako niti nimamo kaj dosti izbire, kajti pomembno je, da jih imamo. Kar je seveda smiselno, glede na to, da želimo doseči varno vožnjo naših malčkov.


Skoraj vsakodnevno se pojavi potreba, da se odpravimo na pot z našimi najmlajšimi. Priti moramo od ene do druge točke, pa če je to 100m ali se pogovarjamo v kilometrih. Nikoli pa žal ne vemo,kaj nas čaka že za naslednjim ovinkom in vemo, da so posledice avtomobilskih nesreč lahko res velike. Zato se trudimo na razne načine, da te preprečimo ali pa zgolj omilimo, v primeru, da se kaj slabega pripeti. Tako so tudi zakonske odredbe in pravila, katera moramo upoštevati za varno vožnjo in v primeru, da jih spregledamo oziroma se ne ravnamo po teh ter nas ustavi policija, bomo verjetno odšteli za svoje neravnanje visoko kazen. Ki pa ni primerljiva s tem, da če se kaj zgodi, da tvegamo veliko. Zato je pomembno upoštevati predpise, ki tudi narekujejo, da so otroški avtosedeži obvezni in da mora otrok biti pripasan v njih.

Tudi, ko se sami vsedemo za volan, se pripašemo in skrbimo za lastno varnost. Otrokova varnost pa nam je pomembna toliko bolj. Ko je otrok dovolj velik, so torej najboljša izbira prav avtosedeži, ki lahko zelo omilijo posledice prometnih nezgod. Ker pa so tako udobni in otroku prilagojeni ter so za njegovo velikost ali kilograme ustrezni, pa se nam ni potrebno obremenjevati s tem, da naš otrok ne bi imel varne in hkrati udobne vožnje.

Varnost naših najmlajših je seveda na prvem mestu in jo dosegamo na različne načine. Tako doma, kot tudi drugje. In predvsem v avtomobilu, ko nam grozi kar nekaj nevarnosti. Pa sedaj ne govorimo o nevarnosti, da bi prejeli kazen s strani zakona, zaradi neupoštevanja pravil in predpisov, pač pa nevarnosti, da se pripeti prometna nesreča, ki lahko povzroči ogromno posledic na naše in zdravje našega otroka.