Patent in kršitev blagovne znamke

Kaj sploh je patent? Patent je zakonsko zaščitena in izključna pravica izuma, ki jih država podeli lastniku nekega izuma. Ta pravica traja omejeno dobo, običajno je to 20 let. Gre za pravico, ki je dodeljena prosilcu v zameno za razkritje njegovih izumov. Ko država torej podeli patent neki osebi, to pomeni, da nobena druga oseba ne sme izdelovati, uporabljati, uvažati ali izvažati potrjenega izuma v tej državi brez dovoljenja imetnika patenta. Dovoljenje je običajno v obliki licence, kjer pa pogoje določi lastnik samega patenta. Zadeve, ki se tičejo patenta, pri nas ureja kar nekaj strokovnjakov. Sam sem se za patentiranje obrnil kar na spletno stran patent.si.

Problem je, kadar pride do kršitve blagovne znamke. Kršitev blagovne znamke je seveda potrebno prijaviti in pravno urediti. Strokovnjaki spletne strani, ki sem jo omenil zgoraj, bodo zagotovo poskrbeli za uspešno rešitev tudi v tem primeru. Seveda morate biti tudi vi pazljivi, da ne boste kdaj, ko se boste uveljavljali slučajno kršili neko blagovno znamko. Do kršitve blagovne znamke namreč lahko pride tudi povsem nevede oziroma nenamenoma. Tako, da morate biti pozorni na patente in možnosti morebitne kršitve blagovne znamke.

V kolikor imate tudi vi kakršna koli vprašanja glede patenta, patentiranja, kršitve blagovne znamke in podobno, vam priporočam, da si ogledate zgoraj omenjeno spletno stran. Strokovnjaki omenjene spletne strani vam bodo namreč z veseljem odgovorili na vaša vprašanja, povezana s patentom in kršitvijo blagovne znamke, ter vam pomagali pri patentiranju. Ne odlašajte več in tudi vi poskrbite za svoj patent.