Plastike za specifično uporabo

Različne vrste plastik pokrivajo nadvse obsežen spekter potreb. Za praktično vse izdelke pridejo v poštev določeni plastični elementi. Še posebej pa se širok nabor različnih vrst plastik izkaže za dobrodošlo prednost v primeru, da potrebujemo material za prav poseben namen in točno določene pogoje. V takšnih primerih pridejo prav nekatere tehnične plastike, ki s svojimi lastnostmi morda zadostujejo prav tem zahtevam.

Poliuretan

Gre za material, ki ima sicer precej univerzalne lastnosti. Predvsem mehanske lastnosti so pri tem materialu zelo impresivne, saj je poliuretan dobro odporen na obrabo in trganje, ima visoko upogibno trdnost in izjemno obstojnost tudi v pogojih, ki niso ravno optimalni, na primer v okoljih, kjer je material izpostavljen vremenskim vplivom, pa tudi oljem, maščobam, razredčilom in drugim morebitnim grožnja. Poliuretan ima še eno edinstveno lastnost, zaradi katere je priljubljena izbira – material je izredno elastičen, kar omogoča nekatere domiselne aplikacije, ki z drugimi materiali ne bi bile izvedljive. Za nameček pa je material dostopen in poceni ter tudi precej enostaven za obdelavo in uporabo.

PEEK

Če govorimo o tehničnih plastikah za specifično uporabo, moramo gotovo omeniti tudi določene visokotemperaturne plastike. PEEK je material, prilagojen za uporabo v zahtevnih razmerah. Ima odlične mehanske lastnosti, ki jih ohranja tudi pri visokih temperaturah, vse do 260 stopinj Celzija. S tem se loči od večine drugih plastik in predstavlja posrečeno rešitev za uporabo pod večjimi obremenitvami. Poleg tega ima PEEK tudi odlične drsne lastnosti, kar je še dodatna prednost. Ima pa ta material eno očitno pomanjkljivost, to je cena – kot se za tako kakovosten material spodobi, je treba zanj tudi pošteno plačati.