Zakaj se akumulatorji za avto lahko izpraznijo?

Obvezen del vsakega jeklenega konjička so tudi akumulatorji. To so naprave, ki jih nekateri imenujejo kar posode. Njihova naloga je, da v kemični obliki shranjujejo električno energijo, ki se sprošča v obliki enosmernega toka.

V nadaljevanju vam bomo predstavili nekaj zanimivih dejstev, ki jih morate vedeti o teh pomembnih napravah. Za začetek si preberite, zakaj se akumulatorji za avto lahko izpraznijo.

Prazni akumulatorji

Vemo, da so prazni akumulatorji lahko posledica marsičesa. Zaupali vam bomo le najpogostejše vzroke in morda ste se s katerim od njih v preteklosti srečali tudi vi.

Eden od najpogostejših vzrokov za prazne akumulatorje je vsekakor njihova dotrajanost. Med pogoste vzroke sodijo še, da alternator v vozilu ne deluje pravilno; da se akumulatorji samopraznijo, kar je posledica tega, da se vozilo redko ali pa sploh ne uporablja; da pozabimo ugasniti luč, radio ali kak drug porabnik električne energije; da so akumulatorske kleme preveč umazane ali pa slabo pričvrščene; da je kapaciteta akumulatorja neustrezna, in sicer glede na število ter moč električnih porabnikov; da je na vidiku morda celo tovarniška napaka.

Kako oživimo prazne akumulatorje?

Akumulatorji za avto se lahko oživijo s polnjenjem akumulatorja s polnilcem za akumulator. To lahko naredimo tudi s pomočjo drugega avta, ki ga imamo pri roki. Če pa je akumulator prazen in ima še vedno garancijo, se lahko oglasimo tudi pri serviserju. Ne glede na to, kaj bomo naredili, pa s tem še nismo ugotovili pravega vzroka, zakaj se je naš akumulator sploh izpraznil.

Obvezno testiranje akumulatorjev

Akumulatorji za avto morajo biti obvezno testirani. To lahko naredimo kar sami. Pri roki je potrebno imeti ustrezen polnilec akumulatorja in voltmeter. Pri tem vas opozarjamo, da ne posegajte po poceni polnilcih, ker bi z njimi akumulatorje lahko še bolj poškodovali ali pa celo do konca uničili.

Obremenitveni test nam pokaže, v kakšnem stanju je akumulator. Napravo je nato potrebno do konca napolniti in ga v mirnem stanju pustiti vsaj eno uro. Če boste ugotovili, da napetost akumulatorja ni več v redu, je potrebno kupiti nov akumulator.

Kakovostni akumulatorji za avto se nahajajo v spletni trgovini silux.hr, kjer boste poleg takih naprav izbirali še med drugimi deli za vaše jeklene konjičke.